Als u het slachtoffer bent van een aanrijding of ander soort ongeval dan heeft u daar in veel gevallen schade van. Soms blijft het bij een kapotte spijkerbroek of gescheurde jas. Maar de gevolgen kunnen ook veel ernstiger zijn. Langdurige revalidatie of blijvende invaliditeit bijvoorbeeld. Zeker in dat soort situaties is het belangrijk om een passende vergoeding van de schade te claimen bij de veroorzaker van het ongeval. Hierbij moeten alle kosten worden meegenomen die het gevolg zijn van dit ongeval.
Welke kosten komen in aanmerking?’
Bij het indienen van een vordering tot schadevergoeding wordt onderscheid gemaakt tussen directe en indirecte kosten. Directe kosten zijn kosten die het directe gevolg zijn van het ongeval. Denk aan schade aan kleding, uw fiets of uw bril. Ook het moeten betalen van het eigen risico voor de zorgverzekering bij behandeling in een ziekenhuis valt hieronder. Maar er zijn ook indirecte kosten. Wanneer u als gevolg van het ongeval niet kunt werken dan krijgt u wellicht een ziektewet uitkering die lager is dan uw loon. Als u zelfstandige bent dan heeft u misschien helemaal geen inkomen of een uitkering uit uw AOV die veel lager is dan wat u normaal gesproken verdient. Een vergoeding voor gemiste inkomsten valt onder indirecte kosten. Maar er zijn veel meer posten die hieronder vallen, zoals kosten voor kinderopvang of het moeten annuleren van uw vakantie of doorlopende kosten voor de sportschool waar u nu niet naartoe kunt.
Neem contact op met een letselschadejurist
Soms zijn de gevolgen van een ongeval niet meteen duidelijk. Misschien denkt u in eerste instantie dat het wel meevalt maar blijkt u achteraf toch een whiplash te hebben of is het letsel aan uw knie erger dan eerst werd gedacht. Neem contact op met Letselschadebureau JBL&G om uw zaak te bespreken. Een ervaren jurist gaat met u in gesprek over het indienen van een vordering tot schadevergoeding. Dit gebeurt doorgaans bij de verzekering van de veroorzaker van het ongeval. Zij handelen dit soort zaken af. Verzekeraars zijn erbij gebaat om het niet tot een rechtszaak te laten komen, want dit leidt tot fors hogere kosten. Een regeling buiten de rechter om is dan ook het uitgangspunt.
Uitbetaling van de schadevergoeding
Het kan wel even duren voordat een vergoeding van letselschade wordt uitbetaald. Soms ligt dat aan het feit dat eerst duidelijk moet zijn wat de gevolgen op de langere termijn zijn. Daarnaast wil een verzekeraar natuurlijk niet méér uitkeren dan waar het slachtoffer recht op heeft. Dit vergt soms pittige onderhandelingen. Maar als u gebruik maakt van een letselschadejurist dan hoeft u niet zelf met de verzekering in discussie. De jurist zal alles doen om ervoor te zorgen dat u de vergoeding krijgt waar u recht op heeft en waarin alle gemaakte kosten worden opgenomen. Blijft de verzekering van de tegenpartij onwillig om de gevraagde vergoeding te betalen, dan kan altijd nog de gang naar de rechter worden gemaakt.