ANNA PAULOWNA - Gemeente Hollands Kroon start het project 'Oorlogsmonumenten vertellen'. Een project om de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend en betekenisvol te houden. Bij de generatie van nu en toekomstige generaties. Zes oorlogsmonumenten zijn hiervoor uitgekozen. De verhalen achter de monumenten worden gefilmd. Hier worden mini-documentaires van gemaakt. Voor deze mini-documentaires komen wij graag in contact met nabestaanden en ooggetuigen.

Gefilmde verhalen

Met het maken van de mini-documentaires bewaren en beschermen we het oorlogserfgoed in Hollands Kroon. We spreken hiervoor met ooggetuigen van toen of de kinderen van hen. Dit kunnen verhalen zijn over bezetting, vervolging, verzet, verraad, onderduiken, maar ook verhalen over de bevrijding. Deze gefilmde verhalen zorgen voor betrokkenheid. Het zijn persoonlijke verhalen van inwoners uit eigen dorp of uit de buurt. Een stukje plaatselijke oorlogsgeschiedenis wordt bereikbaar gemaakt, doordat we op herkenbare en tastbare plekken filmen.

Herdenken

Oorlogsmonumenten zijn ook plaatsen om te herdenken, vooral op 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking. Het project ‘Oorlogsmonumenten vertellen’ is waarschijnlijk klaar in het voorjaar van 2022.

Samenwerking met basisscholen
Tijdens de ontwikkeling van het project werken wij samen met de basisscholen. Vooral de scholen die een oorlogsmonument hebben geadopteerd. De Tweede Wereldoorlog is in onze democratische rechtsstaat onderdeel van het curriculum burgerschap in het basisonderwijs. De mini-documentaires geven basisscholen de mogelijkheid om op een prikkelende manier les te geven over de moeilijke en ingewikkelde jaren 40-45.

Zes oorlogsmonumenten
De volgende zes monumenten zijn geselecteerd voor de mini-documentaires:
- Oorlogsmonument Slootdorp. Joods Werkdorp en het nieuwe monument met 197 herdenkingssteentjes. Ter nagedachtenis aan 197 vermoorde Joodse vluchtelingen.
- Oorlogsmonument Hippolytushoef. Ter nagedachtenis aan verzetsman Marten Pieter Snoodijk.
- Oorlogsmonument Westerland. Natuurstenen zuil op voetstuk ter nagedachtenis aan 27 oorlogsslachtoffers en verzetsmensen. Het gaat om Auke Attema, Jan Attema, Teunis Bakker, Teunis Barelds, Engelke Bos, Meindert Bos, Catharina Doves, Aeilko Kamst, Okke H. Kiewiet, Heine Linker, Pieter Lont, Simon Lont, Frederik Los, Hendrik Lukkien, Jan Meijer, Nan Omis, Simon Ottens, Johan C. Roerdomp, Herman G. Schilling, Marinus Slabbekoorn, Marten P. Snoodijk, Jacob Speur, Wimke Varwijk, Pietje de Vries, Wijtze Weiland, Hendrik Wiegman, Gerrit van Wijk.
- Oorlogsmonument Anna Paulowna. Natuursteen plaquette voor drie verzetsmensen: Pieter Bergman, Cornelis Colijn, Leendert Pieterse.
- Oorlogsmonument Wieringerwerf. Steen in de vorm van een zwaard, ter nagedachtenis aan verzetsmensen en burgerslachtoffers. In het monument staan de volgende namen: Catrinus Douma, Adriaan Cornelis de Graaf, Gerben Kingma, Jan Koolhaas, Pieter Paulusse, Jan van der Pol, Nelis Hendrikus Frederikus Rikaart en Jeroen Varkevisser, Mevrouw D. Admiraal – Commandeur en haar baby van 8 dagen oud.
- Nieuwe Niedorp. Op de begraafplaats de grafsteen van het Joods meisje Loesje Pinto.

Regisseur Peter Sasburg

In de gemeente Medemblik zijn verhalen verteld achter 17 oorlogsmonumenten. Deze verhalen zijn gefilmd en gemonteerd onder regie van filmmaker/uitgever Peter Sasburg. Dat gebeurde ook in de gemeente Drechterland. Daar zijn zeven oorlogsmonumenten in beeld gebracht.

De gemeente Hollands Kroon is voor Peter Sasburg ook niet onbekend. In 2013 werkte hij aan het project ‘Onze polder in de oorlog’. Hierin is samen met leerlingen van drie basisscholen in Middenmeer onderzoek gedaan naar de oorlog in de Wieringermeerpolder. Tot slot hebben de leerlingen onder professionele begeleiding negen ooggetuigen op plekken geïnterviewd en gefilmd. In de klas hebben ze de films zelf gemonteerd. De gefilmde verhalen zijn op een DVD gezet en er is ook een boekje met achtergrondinformatie gemaakt.

Financiële vergoeding van College

Voor de ontwikkeling en uitvoering van het project ‘Oorlogsmonumenten vertellen’ ontvingen Peter Sasburg en zijn team een financiële vergoeding van het College. Deze vergoeding komt uit het Fonds Economische en Maatschappelijke stimulering. Het team van Peter Sasburg bestaat uit afgestudeerde jonge mensen van de Film Academie Amsterdam.

Oproep

Herkent u een naam op één van de zes oorlogsmonumenten of bent u een nabestaande? Bent u ooggetuige van een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog? Of heeft u een andere connectie met één van de zes oorlogsmonumenten? We komen graag met u in contact. Reageer vóór maandag 12 juli via 088 – 321 5000 of via het contactformulier.