Informatiebijeenkomsten
Op 11 en 13 september 2023 organiseren wij een informatiebijeenkomst over deze tijdelijke huisvesting. Omwonenden zijn via een brief uitgenodigd. Uiteraard zijn inwoners, bedrijven, instellingen en andere geïnteresseerden ook van harte welkom. Tijdens deze avond geven wij meer informatie en kunt u vragen stellen. U kunt de datum kiezen die u het beste past. U bent op 11 of 13 september van harte welkom in de Meerhoeve aan Cultuurweg 4 in Middenmeer. Inloop is vanaf 19:00 uur en we starten om 19:15 uur. Vooraf aanmelden kan via e-mailadres: tijdelijkehuisvesting@hollandskroon.nl. Vermeld hierbij uw naam, adresgegevens en e-mailadres.
Heeft u na het lezen van deze brief al vragen, zorgen of tips?
Dan horen we dat graag, zodat wij daar tijdens de bijeenkomsten antwoord op kunnen geven. Na de bijeenkomsten publiceren we een kort verslag van deze avonden onze website. Inclusief alle gestelde vragen.
Waarom tijdelijke woningen?
Voor veel mensen is het lastig om een woning te vinden die aansluit bij hun wensen en (financiële) mogelijkheden. Vooral voor mensen met een laag en middeninkomen en jongeren, starters en ouderen. Maar ook voor mensen die er ineens alleen voor komen te staan. Ook groeit het aantal huishoudens de komende jaren fors. Daarom moeten er snel meer woningen bij komen. Daar zet het college zich keihard voor in.
Voor onze inwoners, met name starters, jongeren en ouderen, willen we tot 2030 zo'n 1800 woningen erbij bouwen. En de bedoeling is om meer te bouwen en te versnellen, dus dit aantal kan nog oplopen. Het gaat om zowel om koop als huur. Maar dit zijn niet de enige woningzoekenden. Er is ook huisvesting nodig voor andere doelgroepen.
Zo zijn er steeds meer inwoners die om verschillende redenen met spoed een woning nodig hebben. Denk aan inwoners die zonder huis dreigen te raken door een scheiding en niet in aanmerking komen voor urgentie. Dit noemen we spoedzoekers. Ook vangen we in onze gemeente Oekraïense vluchtelingen op vanwege de oorlog in het land. Sommige locaties waarin wij hen nu opvangen zijn tijdelijk en stoppen binnenkort. En er is geen verwachting dat zij op korte termijn terug kunnen keren naar hun thuisland. Daarnaast krijgen we van het Rijk elk jaar een taakstelling voor het huisvesten van statushouders. Door woningtekort is het voor de woningcorporaties in Hollands Kroon nu al lastig om statushouders een sociale huurwoning toe te wijzen. Daarom heeft het college besloten om voor deze doelgroepen tijdelijk extra woonruimte te creëren. Dit geeft ook de nodige rust aan de woningcorporaties in onze gemeente om voldoende huurwoningen te kunnen toewijzen aan inwoners en verder te werken aan de bouwplannen die zij hebben.
De afgelopen periode hebben we verkend welke locaties geschikt zouden zijn voor tijdelijk wonen
De vraag hierbij was:
- kan het snel en eenvoudig gerealiseerd worden
- kunnen er in de toekomst woningen worden gebouwd op deze grond
- ligt het in de buurt van voorzieningen, zoals een supermarkt en openbaar vervoer
- moet er worden ver- of gebouwd voor de tijdelijke huisvesting
- is er elektriciteit en riool aanwezig
- kan het qua natuur en milieu
Hoornseweg in Middenmeer
Uit de inventarisatie is naar voren gekomen dat de locatie nabij Hoornseweg 13 in Middenmeer het meest gunstig is. De locatie is van de gemeente en kan - onder vergunningsvoorwaarde - 10 jaar gebruikt worden voor tijdelijk wonen. De bedoeling is dat op de locatie in Middenmeer meerdere doelgroepen tijdelijk worden gehuisvest: spoedzoekers, Oekraïense vluchtelingen (zolang dat nodig is) en statushouders in afwachting van een reguliere woning van de woningcorporaties.
De komende maanden werken we het plan voor deze tijdelijke huisvesting verder uit
Via onder andere informatiebijeenkomsten op 11 en 13 september gaan we met omwonenden (en anderen) in gesprek over de plannen. Tijdens deze avond geven wij meer informatie en is er de gelegenheid tot het stellen van vragen. Het college wil vervolgens dat de raad haar (eventuele) wensen en bedenkingen meegeeft over deze locatie, voordat het college definitief besluit over de locatie. Op een later moment vragen we de omwonenden om mee te denken over de inrichting van de locatie, denk aan groen, een speelvoorziening en andere zaken. Daarna kan het plan worden uitgevoerd om van deze locatie een prettig en leefbaar woonwijkje te maken.
De opgave voor tijdelijke woningen is niet gedaan met het aanwijzen van 1 locatie
De opgave is groter, want de behoefte aan woningen op korte termijn is groot. Ook willen we niet dat slechts een dorp deze opgave invult. Daarom zoeken we ook op andere plekken naar tijdelijke huisvestingslocaties.
Heeft u vragen over dit bericht?
Kijk dan eerst op onze website bij de veel gestelde vragen in het artikel 'Tijdelijke huisvesting' (zie groene blok). Staat de vraag en het antwoord er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.