Wijziging aantal wethouders
Na het opstappen van wethouder Peters en het uit de coalitie treden van GroenLinks, was een besluit nodig hoe nu verder. De coalitie (OHK, SHK, PvdA, D66) heeft zich hierover de afgelopen periode beraden en kwam met het voorstel om de ontstane vacature niet in te vullen. Daardoor wordt het aantal wethouders teruggebracht naar 4. Alle wethouders werken fulltime, in tegenstelling tot de situatie met 5 wethouders (drie daarvan waren parttime). Dit voorstel werd door het CDA aangegrepen om vragen te stellen over de gang van zaken rondom het opstappen van de wethouder. De heer Bügel (fractievoorzitter OHK) heeft tijdens de vergadering de aanleiding en de gesprekken hierover binnen de coalitie weergegeven. De wethouder heeft op basis daarvan zelf haar politieke verantwoordelijkheid genomen. Tijdens de vergadering bleek overigens dat GroenLinks de gesprekken binnen de coalitie anders had ervaren. Op basis daarvan stemde GroenLinks ook niet in met het voorstel.
Woonvisie en Nota Grondbeleid
Door de gemeenteraad is de Woonvisie vastgesteld. In de nieuwe Woonvisie ligt de focus op 4 thema's: beschikbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en wonen, zorg en welzijn. Met de nieuwe Woonvisie wil de gemeente meer regie voeren op deze vier thema's, door verschillende (nieuwe) instrumenten in te zetten. Tijdens de vergadering kreeg het streven naar de bouw van 30% sociale huurwoningen extra aandacht. Om dit te bereiken bestaat het voornemen een vereveningsfonds in te stellen, waarin een bijdrage gestort moet worden als realisatie van 30% sociale huur bij een bepaald bouwplan aantoonbaar niet mogelijk is. Vanuit dit fonds kan dan de bouw van die sociale huurwoningen op een andere locatie mogelijk gemaakt worden. De uitwerking van dit fonds vindt later dit jaar plaats in de Nota Kostenverhaal. Op voorstel van CDA, VVD en LDA is besloten in de Woonvisie nog geen ondergrens op te nemen: het minimaal aantal woningen per bouwplan waarvoor de eis van 30% sociale huur niet zou gelden. Of en zo ja welke ondergrens gaat gelden wordt dus later dit jaar bepaald in de Nota Kostenverhaal.
Ook de Nota Grondbeleid is vastgesteld. Dit is de "instrumentenkoffer" om de doelstellingen van het gemeentebestuur m.b.t. ruimtelijke ontwikkelingen (waaronder de Woonvisie) te kunnen realiseren.
Visserij Ontwikkel Plan
Voor de toekomst van de haven van Den Oever, de visserij en het behoud van de identiteit van het dorp als visserijgemeenschap, is een plan opgesteld voor de ontwikkeling van het Blue Food Centrum Wieringen (BFCW). Dit plan is opgenomen in het Visserij Ontwikkelplan (VOP) van het Rijk en de regio's en komt in aanmerking voor een subsidie van € 3,15 miljoen. Voor de voorbereiding van de uitwerking van het BFCW heeft de raad een voorbereidingskrediet vastgesteld.
Bestemmingsplan Polderpark
Het plan Polderpark Anna Paulowna van Woningstichting Anna Paulowna (WSAP) maakt 31 sociale huurwoningen en 10 bouwkavels voor vrijstaande woningen mogelijk. Dit plan is gelegen achter de twee appartementengebouwen, die de WSAP realiseert aan de Molenvaart 12-14 (ter hoogte van het winkelcentrum). Het plan heeft geleid tot meerdere zienswijzen en deels heeft dit geleid tot een aanpassing van het bestemmingsplan. Meerdere raadsfracties vroegen het college de verkeerssituatie ter plaatse te monitoren en zo nodig (aanvullende) maatregelen te nemen. Dit is door het college toegezegd. Het bestemmingsplan is door de meerderheid van de gemeenteraad vastgesteld.
Regionale Energie Strategie
Nadat de Regionale Energie Strategie (RES) medio 2021 door de raad is vastgesteld, is dit jaar conform de regionale afspraken bezien of deze nog actueel is. Bij het vaststellen van de RES in 2021 is opdracht gegeven om de Wieringerhoek te verkennen. In september 2023 heeft de raad een motie aangenomen waarin het college is opgeroepen om het zoekgebied Wieringerhoek te verwijderen uit de RES, omdat er geen draagvlak meer is voor een verdere uitwerking. Het college stelde dan ook de raad voor het zoekgebied Wieringerhoek uit de RES te verwijderen. Daarnaast werd voorgesteld een zoekgebied Amsteldijk voor zonne-energie (de voormalige vuilstortlocatie) toe te voegen. De gemeenteraad ging in meerderheid met de voorstellen akkoord. Het feit dat de motie vorig jaar door de gemeenteraad is aangenomen, was voor PvdA en D66 reden om nu akkoord te gaan met het schrappen van het zoekgebied Wieringerhoek, hoewel zij destijds tegen de motie stemden. GroenLinks stemde wel tegen, omdat zij tegen het schrappen van het zoekgebied Wieringerhoek is en blijft. LDA stemde tegen omdat de locatie Amsteldijk te groot is om als zoekgebied voor zonne-energie te worden aangewezen.
De eerstvolgende raadsvergadering is op donderdag 19 september om 20:00 uur in MFA de Ontmoeting in Anna Paulowna. De vergadering is bij te wonen of online te volgen via de website: gemeenteraad.hollandskroon.nl