"De Verbeelding Voorbij" is een titel die al een vraag oproept. Een foto, als verbeelding van de werkelijkheid, was van oudsher een manier om een herinnering vast te leggen, iets te tonen of het nieuws te illustreren. Je zag iets wat echt bestond. Met de digitale fotografie begon dit al flink te kantelen. Alles bleek te manipuleren en photoshop was voor iedereen beschikbaar om de werkelijkheid net iets anders, net iets mooier te maken. Via social media en onze telefoons communiceren we steeds meer met beelden. Alleen al op Instagram worden meer dan 90 miljoen foto's per dag geplaatst. Met de komst van AI gaan we een nieuw tijdperk in. Iedereen kan nu een eigen werkelijkheid creëren. Tijden die al geweest zijn of nog moeten komen, gebouwen, landschappen, mensen en voorwerpen die niet bestaan. "De verbeelding voorbij"
Speciaal voor deze expositie heeft fotograaf Aad Holkamp met AI een serie beelden gecreëerd van kleurrijke boeketten van niet bestaande bloemen. Op zondag heeft de bezoeker de gelegenheid om met de Alkmaarse dichter Chris Duinmeijer zelf te ervaren hoe gekozen dichtregels met AI een beeld te creëren en u kunt zich door Monique Bruin in haar eigen stijl met een speciaal gemaakte camera laten portretteren.
"De Verbeelding Voorbij" wil uitdagend en inspirerend zijn. Maar vooral ook laten zien dat fotografie als kunstvorm een eigen waarde heeft naast de miljoenen foto's die wij allemaal dagelijks met elkaar delen.