ALKMAAR - Leerlingen van basisscholen en middelbare scholen uit regio Noord-Holland Noord presenteren op woensdag 17 maart zelfgebouwde robots tijdens de internationale robotwedstrijd FIRST LEGO® League Challenge. Het thema dit jaar is: ‘Replay’. De online regiofinale wordt dit jaar via een live-verbinding vanuit het Junior IoT gehouden. De finale wordt georganiseerd door Hogeschool Inholland Alkmaar. De scholieren voeren in zes teams met een zelfgebouwde robot van LEGO® Mindstorms of SPIKE opdrachten uit. Het team dat de Champions Award wint, mag meedoen aan de Beneluxfinale van de League en wie weet zijn ze zo goed dat ze ook naar de wereldfinale kunnen. De leerlingen staan te popelen om hun robot 17 maart het parcours te laten rijden.
De FIRST® LEGO® League Challenge is een unieke internationale roboticawedstrijd voor kinderen van 9 t/m 14 jaar en biedt hen de mogelijkheid om in teamverband op een leuke en uitdagende manier in aanraking te komen met techniek. Het afgelopen half jaar gingen zestien teams van scholen uit o.a. Alkmaar, Zaanstad, Hollands Kroon en Castgricum aan de slag met het zelf bouwen van robots. Zes teams met leerlingen presenteren tijdens de regiofinale van de internationale robotwedstrijd hun kunsten qua robot design, teamwork, onderzoek, presentatie en projectplanning.
De scholieren voeren tijdens de regiofinale met een zelfgebouwde robot van Lego allerlei opdrachten uit. Enkele studenten Technische Informatica gaven op verzoek van de scholen de leerlingen in de afgelopen periode in tips & tricks om de robots nog beter te programmeren en het project goed te plannen en te organiseren. De studenten van Pabo Alkmaar nemen deel aan de jurypanels of zijn scheidsrechter.
De leerlingen komen van OBS De Peppel icm OSG Wieringherlant uit Hollands Kroon, De Rietvink en Bertrand Russel College uit Zaanstad, OSG Willem Blaeu en Jan Arentsz College uit Alkmaar en Helmgras uit Castricum.
Zoals gebruikelijk bij de FIRST® LEGO® League kiezen de teams als onderdeel van de regiofinale een maatschappelijk probleem dat gekoppeld is aan een jaarlijks thema. Het thema van dit jaar is ‘RePlay, en daagt de kinderen uit om een creatieve oplossing te vinden op het gebied van het in beweging krijgen van zoveel mogelijk mensen. Denk hierbij aan verschillen tussen arm en rijk, mensen met verminderde mobiliteit, jong en oud. Ze kunnen kijken naar hun woon- en leefomgeving, maar ook groter denken. Hoe kunnen we er aan bijdragen dat het een wereld wordt, waar iedereen kan sporten, bewegen en spelen. De kinderen doen zelf onderzoek en presenteren hun bevindingen tijdens de finaledag.
Dit jaar is het anders dan normaal. Door de coronamaatregelen kunnen we niet zo uitpakken als andere jaren. Via een online event maken de teams verbinding met de jurypanels. De jury opereert op 17 maart vanuit het hoofdkwartier: het Junior IoT in Alkmaar.
Hogeschool Inholland Alkmaar heeft de samenwerking met het Junior IoT gezocht, omdat zowel de hogeschool als het Junior IoT het belangrijk vinden om kinderen op jonge leeftijd enthousiast te maken voor techniek.
De studenten van Pabo Alkmaar gaan 17 maart naar de scholen toe om de prestaties van de robotwedstrijd te beoordelen. Vanuit het hoofdkwartier is hoofdscheidsrechter Wesley van der Heijden standby, om de scheidsrechters, die op pad zijn, te ondersteunen.
In de jury hebben wij o.a. YouTuber Lars Peterzon, Marco van Schagen, oprichter van het Junior IoT; Mark Wokke, speler uit het nationaal Rugby-elftal en docent/onderzoeker bij Hogeschool Inholland Alkmaar en wethouder Mary van Gent uit Hollands Kroon. Natuurlijk zijn ook de vaste juryleden Onno Lotgering, Rudolf Gerritsma en Lenda Bruin weer van de partij. Wethouder Van Gent en wethouder Groothuismink uit Zaanstad hebben beiden van tevoren filmpjes gemaakt voor de leerlingen om hen aan te moedigen.
De teams uit de groepen 7 & 8 van basisscholen en uit de klassen 1 & 2 van het middelbaar onderwijs werkten de afgelopen maanden, ondanks de beperkingen door Corona, hard aan het bouwen van een zelfontworpen robot met behulp van leerkrachten, studenten en hun ouders.
De FIRST® LEGO® League wordt georganiseerd door Hogeschool Inholland Alkmaar en Inholland Haarlem. In Alkmaar is de regiofinale Noord-Holland Noord op woensdag 17 maart. De finale voor de regio Noord-Holland Zuid bij Hogeschool Inholland Haarlem is in aangepaste vorm op 31 maart.
“Het blijft een goed initiatief. Vooral omdat het voor scholen een uitgewerkt programma is. Dit maakt de drempel voor leerkrachten lager om er mee te beginnen”, vindt Miriam Lof, coördinator van de FIRST® LEGO® League bij Inholland Alkmaar. “Met behulp van de League willen wij kinderen enthousiast maken voor techniek. Hierdoor hopen wij dat meer jongeren een technische opleiding gaan kiezen, waardoor het tekort aan technisch geschoold personeel op de arbeidsmarkt wordt verkleind. De interesse blijkt ook dit jaar weer groter te zijn dan andere jaren, dit jaar waren er 22 aangemelde teams, waarvan er uiteindelijk 6 meedoen aan de regiofinale.”
De teams kunnen prijzen winnen op de volgende onderdelen: Core Values, Robotontwerp, Onderzoek en een Robotwedstrijd. De overallwinnaar krijgt de Champions Award en gaat door naar de Beneluxfinale van de FIRST® LEGO® League. Deze wordt 17 april 2021 online georganiseerd door Stichting Techniek Promotie.
De FIRST® LEGO League is ook een onderwerp van gesprek in het W&T Café van april, dat wordt georganiseerd door Erik de Mink van Techport en Marco van Schagen van het Junior IoT.
Hogeschool Inholland Alkmaar is een ondernemende hogeschool die goed geworteld is in de regio Noord-Holland Noord, middenin de maatschappij staat en een open sfeer kent met veel aandacht voor de individuele student. De hogeschool biedt in totaal 13 solide hbo-opleidingen aan op het terrein van techniek, economie, educatie en zorg en welzijn, waarvan 6 ook in deeltijdvorm.